Nieuws

Vrijwilligster Tessa vertelt: veel ruzies zijn oplosbaar

Blaffende honden, een schutting die verkeerd staat, keiharde muziek of een buurman met gezellige vrienden die tot in de late uurtjes in de tuin zitten. Dat zijn veelgehoorde klachten bij burenoverlast. Vrijwillig buurtbemiddelaar Tessa weet raad. 

Problemen met je buren kunnen je woonplezier enorm verstoren. Zonde, want veel burenproblemen kunnen goed samen opgelost worden met een luisterend oor van buitenaf. Wie buurtbemiddeling belt kan vrijwilliger Tessa Engler tegen het lijf lopen. Als vrijwillig buurtbemiddelaar is zij erin getraind om mensen te helpen samen een oplossing te vinden. 

Van kwaad tot erger
"Vaak zijn prima afspraken te maken", zegt Tessa, "en kunnen mensen weer ontspannen in hun eigen huis en buurt." Tessa is in het dagelijks leven familiemediator en coach in haar eigen praktijk. Sinds een jaar is ze ook actief als bemiddelaar. Ze zet zich belangeloos in voor bewoners die burenoverlast ervaren. Het gaat niet alleen om bewoners die zich storen aan bijvoorbeeld harde muziek van de buren, maar ook bewoners over wie geklaagd wordt, kunnen daar veel last van hebben. Buurtbemiddeling is er ook voor hen.

Goede communicatie tussen buren is heel belangrijk. Sommige buren praten helemaal niet meer met elkaar. Dan wordt een kleine irritatie al snel een groot probleem. Tessa ging samen met een andere bemiddelaar naar bewoners toe die al meer dan een jaar een discussie over een schutting hadden. Wat begon als een klein meningsverschil, was uitgelopen tot een groot conflict.

Spanning uit de lucht
De verwijten waren zo ernstig, dat een van de buren op het punt stond zijn huis te koop te zetten. De bemiddelaars spraken eerst de buren afzonderlijk. Akl snel bleek  dat de emoties bij beide gezinnen hoog op waren gelopen en dat had de situatie verergerd. Het lukte de bewoners zelf niet meer om op een normale manier met elkaar te praten.

Tessa vertelt: “Beide buren wilden de kwestie heel graag oplossen. Hoewel ze het erg spannend vonden, werd toch een gesprek georganiseerd. In het gesprek was ruimte voor emoties. Dat haalde de spanning uit de lucht. Daarna konden de bewoners goede afspraken over de erfafscheiding maken.”

Contact
Bewoners die burenoverlast ervaren, kunnen rechtstreeks contact met Buurtbemiddeling opnemen. Op het moment dat u er zelf niet aan uitkomt, maar ook voor advies of overleg kunt u contact opnemen met coördinator Amanda Verkuijl. De coördinatie is ondergebracht bij WijZijn Bergen op Zoom en is bereikbaar op telefoonnummer 0164-237056 of per e-mail: buurtbemiddelingboz@wijzijntraversegroep.nl.

Stel uw vraag