Referenties

Dit is mijn positieve bijdrage aan de samenleving

Jamal Bakhit is buurtbemiddelaar

Jamal Bakhit (57) is sinds drie maanden actief als vrijwilliger bij Buurtbemiddeling Bergen op Zoom. Inmiddels heeft hij er twee bemiddelingen op zitten.

“Ik heb me aangemeld als buurtbemiddelaar omdat ik graag met mensen werk. De vrijheid om steeds ergens anders naar toe te gaan, andere mensen te ontmoeten, spreekt me heel erg aan. In mijn betaalde werk is dit ook altijd de rode draad geweest: ik werkte als politieagent, conducteur, taxichauffeur en koerier. Toen ik op de website de oproep voor nieuwe buurtbemiddelaars zag, hoefde ik niet lang te twijfelen. Ik had een gesprek met de coördinator en volgde de basistraining Buurtbemiddeling. Daarna kon ik aan de slag.

Eerst ontgiften

Als buurtbemiddelaar werk je altijd samen met een andere bemiddelaar aan een melding. Zeker in het begin is het fijn als je op pad mag met een ervaren collega. Voordat we bij een klant aanbellen, spreken we de melding samen door en bepalen we onze aanpak. We horen altijd eerst het verhaal aan. Mensen willen hun verhaal graag kwijt, gehoord worden. Dit noemen wij ‘ontgiften’. Vaak zit er meer achter een melding. Zo is bijvoorbeeld een klacht over een schutting vaak de aanleiding voor een melding, maar al snel blijkt dat het hier helemaal niet om gaat. Soms is er sprake van overlast door verslavingsproblematiek of door mensen met psychische problemen. Dan is er naast buurtbemiddeling andere hulp nodig.

Neutraal blijven

Een buurtbemiddelaar kiest geen partij, oordeelt niet. Belangrijk is het om neutraal en professioneel te blijven. Zijn we klaar bij partij 1, dan gaan we meteen door naar partij 2. Wel eerst even het hoofd leegmaken, om zo blanco mogelijk het andere verhaal in te gaan. Door de training beschikken we over diverse technieken om op een vriendelijke manier met mensen in gesprek te komen. Als het niet lukt, dan laten we altijd een foldertje achter. Dan heeft iemand een paar dagen de tijd om na te denken. Bij een tweede poging lukt het meestal wel.

Samen naar een oplossing

Ik heb nu twee casussen afgerond. Dit waren korte trajecten. Het komt natuurlijk ook voor dat een casus langer duurt voordat het opgelost is. ‘Opgelost’ is het is als beide partijen op een bemiddelingsgesprek komen. Als mensen zo’n gesprek accepteren, dan zijn ze ook bereid om over een oplossing na te denken. Ze moeten er samen uitkomen, we gaan niet zeggen wat ze moeten doen. Na een tijdje nemen we contact op om te horen hoe de mensen na de bemiddeling met elkaar omgaan.

Rijke ervaring

Het werk als buurtbemiddelaar bevalt prima en de tijdsbesteding valt mee. Ik houd van het contact met mensen uit allerlei culturen. Het vergroot mijn mensenkennis en ik leer veel over wat er in de verschillende wijken speelt. Dat is een hele rijke ervaring. Buurtbemiddeling is mijn positieve bijdrage aan de samenleving!”

Stel uw vraag